Onze uitvaartleidsters

Mijn naam is Mariska Smit.

58 jaar en getrouwd. Samen hebben we drie prachtige zoons, één mooie dochter en twee lieve kleindochters. Jaren geleden is bij mij het uitvaartwerk al onder de aandacht gekomen. Door ervaringen in onze nabijheid ben ik erachter gekomen dat ik heel graag dit werk zou willen gaan doen. Ik heb na verloop van tijd de opleiding gedaan en kon toen gaan werken bij de verenigingen van Hoogkarspel en Grootebroek later kwam  Medemblik en Venhuizen – Hem erbij Dit doe ik samen met mijn collega Linda. Ondertussen zijn we een aantal jaar verder en merk ik dat ik nog steeds heel veel voldoening uit mijn werk haal bij het begeleiden van families. Als iemand overlijdt kom je op een heel kwetsbaar moment in het leven van de nabestaanden, het is heel fijn als je samen met de nabestaanden een uitvaart kan realiseren welke in de lijn is van de overledene en wat een goed gevoel geeft bij de familie. Met elkaar gaan we stap voor stap kijken hoe we de uitvaart zullen vormgeven. Dit is op vele manieren mogelijk alles kan en mag bijna op dit moment, hierin wil ik de familie graag adviseren, zodat alles uiteindelijk tot een mooie uitvaart leidt. En de familie er met een goed gevoel op terug kan kijken, hier zal ik altijd mijn best voor doen.

Mijn naam is Linda Witjes.

En ik woon met mijn man en twee dochters in Enkhuizen. Op zoek naar een mogelijkheid om mijn werkzame leven meer inhoud te geven besloot ik de opleiding te volgen tot uitvaartleidster. Sinds 2014 begeleid ik uitvaarten. Dit doe ik met veel voldoening en tevredenheid bij uitvaartvereniging Laurentius, maar ook bij uitvaartverenigingen in Grootebroek, Venhuizen/Hem en Wervershoof. Tevens werk ik als zelfstandige.

Ik vind het belangrijk om de juiste toon te vinden en samen met de familie tot een mooi en passend afscheid te komen. Daarbij probeer ik hen zoveel mogelijk vrij te laten in hun beslissingen en handelen. Ik ben aanwezig, maar zeker niet op de voorgrond. Een afscheid is en blijft voor mij een zaak van de nabestaanden; ik begeleid en ik zorg er zo ongemerkt mogelijk voor dat alles met warmte en aandacht verloopt zoals de familie dat wenst. Ik vind het een voorrecht dat ik mensen bij mag staan in zo’n moeilijk punt in hun leven. Een mooi en fijn afscheid maakt de pijn zachter.